Home » Blog » KOPŘIVA KOUZELNÁ

KOPŘIVA KOUZELNÁ

Letos nás více než kdy dříve láká a fascinuje kopřiva. Roste nám hned pod pergolou, všude kolem plotu, pod loukou u rybníku je kopřiv pole. A tak se pasem, snídáme a obědváme. Vyrábíme nápoje, pesta, zmrzliny, polevy. 

“Kopřivěnko, dej mi sílu, aby staré jít odešlo a nové přijít mohlo.” Je píseň a modlitba, která se zpívá při očistě kopřivama. Kopřiva je květena vskutku kouzelná. 

Začali jsme být zvědaví, v čem je tak výjimečná. Našli jsme hodně zajímavostí a informací, tady jsme to pro vás shrnuli a dole jsou naše nové letošní kopřivové recepty.

TIPY A ZAJÍMAVOSTI

  • Kopřivu sbírejte na slunečném stanovišti a odpoledne ideálně kolem 14. hodiny, za těchto podmínek má nižší obsah dusíkatých látek.
  • Tuto léčivou rostlinu sbírejte pro léčebné účely do 20.5. v roce (po tomto datu prudce stoupá množství dusíkatých látek).
  • Kopřivu užívejte max. 21 dní a poté ji vyměňte za jinou bylinu, která má podobné účinky. Kopřiva je silná bylina, která není určena k dlouhodobějšímu užívání.
  • Kopřiva je mírně jedovatá. Spařením vodou o teplotě 80°C se jedovatá látka z kopřivových žahavých chloupků rozkládá.
  • Velmi často roste hojně ve výběhu slepic a tam, kde je v půdě vyšší množství dusíku.

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

  • Afrodiziakum, detoxikant, antidiabetikum, diuretikum, imunostimulans, metabolikum, prostatikum.
  • Vnitřní užití: Choroby urogenitální (chronické záněty ledvin a záněty močových cest, zvětšená prostata), choroby cest dýchacích (chronické i akutní), porucha krvetvorby (chudokrevnost), průjmová onemocnění spojená s krvácením, velké psychické zatížení, vyčerpání, vysoký krevní tlak (hypertenze, hypertenzní choroba). Na zvětšenou prostatu (hypertrofie prostaty) používáme hlavně kořen rostliny (tinktura z něj).
  • Zevní užití (oplachy, koupele): Akné, některé ekzémy, kožní vyrážky, kožní záněty (dermatitidy), otoky. Péče o vlasy (u tmavovlasých lidí!), revma.
  • Historické užití: U Hitdegardy z Bingenu se rostlina objevuje jako zelenina k pročištění žaludku. V herbářích z raného novověku se doporučuje při psím kousnutí, rakovinových vředech, onemocnění průdušek, dně a vypadávání vlasů. Šlehání kopřivami byl starý lék na chronickou bolest revmatických kloubů. 
  • Účinky kopřivy žahavky: Podporuje látkovou výměnu, tvorbu krvinek, slouží při léčbě zánětů močových cest, podobně při léčbě cukrovky, revmatismu, chorobách žlučníku, v kosmetice apod.

NEJLEPŠÍ AFRODIZIAKUM

Tvrdil Ovidius o kopřivových semenech. Otrhejte je z lodyh hned, jak zhnědnou, což bývá většinou v srpnu, a usušte je, například na utěrce. Poté je nasypejte třeba na chléb s máslem, nebo do müsli nebo je přidejte do salátu. Jsou plné rostlinných hormonů, minerálů a vitamínů a pomáhají při vyčerpání a snížení výkonnosti. Ocení je hlavně starší lidé, protože prý zlepšují paměť a přinášejí „oheň do beder“ (sexuální chutě).

PROČ KOPŘIVY PÁLÍ

Lodyhy a listy jsou poseté bezpočtem žahavých chlupů. Tyto chlupy jsou tvrdé a křehké jako sklo, takže se při dotyku zlomí. Vznikne ostrý lom, podobný injekční jehle, který nařízne povrch kůže. Tato malá ranka přijde do styku s takzvaným kopřivovým jedem – směsí histaminu a kyseliny mravenčí. Vzniknou drobné puchýřky, které svědí a pálí.

Tato forma ochrany se pravděpodobně u kopřivy vyvinula s důvodu ochrany před těmi, kteří chtěli využívat příliš mnoho kvůli množství obsažených živin. Rostlina se tak evolučně chrání, aby ji býložravci všechnu nespásli.

Na „popálení“ kopřivou pomáhá šťáva jitrocele kopinatého. Jednoduše rozemneme čistý list jitrocele mezi prsty a vyteklou šťávou poťukáme puchýřky. Podobný účinek má netýkavka žláznatá nebo moč.

POMOCNICE NA ZAHRADĚ

Hodně pěstitelů bojuje s mšicemi. Mnoho z nich si připravuje z kopřiv prostředek proti mšicím a zároveň skvělé hnojivo. Někdo vyrábí silný odvar z natě, přecedí do postřikovače a kropí rostliny napadené mšicemi alespoň 3x obden opakuje. Do pár dnů mšice zmizí. Podobně smrdí mšicím kopřivová jícha. Ta se připravuje v nádobě, do které se dají nejlépe nasekané kopřivy a voda. Nechají se zhruba tři týdny kvasit, až spění a jícha je hotová.

CO KOPŘIVA OBSAHUJE

Bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky (vápník, železo aj.), organické kyseliny. třísloviny. flavonoidy, fytoncidy, mnoho vitamínu C (až  100 mg ve 100 g), karotenoidy, chlorofyl, glukokininy a další látky podobné jako kopřiva dvoudomá.

zdroj informací: Zbyněk Mlčoch

NAŠE ZKUŠENOSTI

“Kopřiva je pro mne jedna ze základních bylin, poznám to podle toho, že mi chutná. Ráda si z ní dělám čaj, za syrova do salátu, do ranních koktejlů, spařenou jako špenát, vlastně mi  chutná víc než špenát. Taky si myslím, že jí tu v Čechách máme tolik, protože jí potřebujeme a měli bychom její dary hojně využívat. Na skautovi v mládí jsme měli jako úkol odvahy natrhat kytici kopřiv, mazlit s ní na holích zádech 10 minut a ani nepípnout bolestí, šimráním, nesouladem, či jiným pohybem. To pro mne byla velká škola sebeovládání. Nejen, že to šlo, když jsem si řekla, že to půjde, ale taky jsem si začala uvědomovat pomíjivost bolesti, prchavost svědění a že já sama jsem ta, která přikládá mým životním událostem náležitou emoční nálepku a náboj. O leta později, přišlo pokračování, očisty kopřivou při medicínské ceremonii – původní rituál očisty indiánů a přírodních kmenů. Pamatuji si, jak vědomě děkuju a přijímám očistu, kterou mi kopřiva dává, pouštím nepotřebné dál a mám radost za osvěžení a uvědomění si těla. Potom to lehké svědění je jako nic, v porovnání s tímto prožitkem.“ Jitka

“Pamatuju jak jako malej zkoumám listy a stonky kopřiv, sleduju malé chloupky a to, kdy mě začnou žahat. Ale když je trhám šikovně, pomalu, tak mě nespálí. Nesu je babičce a ta z nich dělá nádivku. Skvělou, jarní, zelenkavou. V létě vyrostly kopřivy vyšší než my a udělali jsme si v nich bunkr, nikdo nás tam nemohl hledat, kopřivy nám dělali hradbu. Pak jsem na dlouhé roky na kopřivy nemyslel, začal jsem zase, když jsem začal vnímat důležitost a sílu lokálního jídla. Některé není třeba kupovat. Najemno jsem je nasekal a pak nežahaly. Rozmixoval jsem je s jablkem a vodou. A letos jsem měl jablka v mrazáku a s kopřivami udělali dokonalou zmrzlinu. Taky jsem namlel len na mouku a přidal rozinky a kopřivy. Za pár dní byly trochu hořké, ale to mi nevadilo, vim, že jsou skvělé a to pak moc na chuť nehledím.” Hynek

PS. Letos (2021) je jaro o dost pomalejší a chladnější. Někdo říká o celý měsíc, to nevíme, ale o pár týdnu určitě, a tak budeme v klidu pojídat kopřivy až do konce května. Pak uvidíme, jaké bude počasí, těm malým čerstvým věříme i v létě.

NAŠE RECEPTY

Kopřivový špenát

Co potřebujeme:

  • misku čerstvě nasbíraných kopřiv
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • 4 PL lžíce vody
  • 1 PL oleje

Postup:

Osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme kopřivy, sůl a vodu a dusíme asi tak okamžik, ne moc dlouho, ať kopřivy neztratí sílu.

Podáváme s vařenou pohankou a opečeným uzeným tofu. Tofu na kostičky nakrájené na oleji opečeme do křupava, nakonec jemně opepříme, a přidáme smíchanou omáčku: 3PL lžíce vody, 3PL lžíce sojovky s malou lžičkou tapiokové mouky (jde použít jakýkoliv škrob) , to celé je taky v mžiku hotové, poznáte to podle slizovité struktury.

Kopřivové kuličky

Co potřebujeme:

  • misku čerstvě nasbíraných kopřiv
  • hnědý len
  • rozinky
  • kokos

Postup:

Nejprve rozemeleme hnědý len na mouku. Postačí vám na to mixér. Poté vložte čerstvě natrhané kopřivy a nadrobno nasekané, aby se stonky netočily kolem nožů mixéru, ale hezky smíchali se lnem. Přidáme rozinky a kokos a znova mixujeme. Není třeba mixovat dlouho, obyčejný mixér by se brzo zavařil, proto stačí chvilka, rozinky budou v kouskách, to je dobré. POkud máte slabý mixér, rozinky předem namočíme a vodu sceďte. Kuličky budou trochu patlavější, a nevydrží dlouho, ale ony kopřivy stejně po pár dnech hořknout, takže je musíte sníst rychle a nabízet lidem kolem. Do prázdné misky nasypeme kokos a z mixéru vyndaváme kousky hotové hmoty, které vkládáme do kokosu a koulíme kuličky obalené kokosem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four + nineteen =